söndag 13 september 2009

Rätten att inte läsa färdigt

På baksidan av Daniel Pennacs Som en roman står tio punkter. Något han kallar läsarens rättigheter. Den tredje punkten är rätten att inte läsa färdigt en bok.

Efter 40 sidor av banalt kåserande kring läsning apropå att hans obegåvade son är för lat för att ta upp en bok tar jag mej denna rätt.

8 kommentarer:

Knaada sa...

Det är en rätt jag alltid har hävdat att jag har. Därav många halvlästa böcker, halvsedda filmer och halvbläddrade tidningar. Det många verkar ha svårt att tro är att det blir inte billigare för att det tar slut. Var bitter över pengarna men plåga dig inte igenom skiten för det.

Petter Malmberg sa...

Den kostade fem kronor så priset gör nog inte så mycket. Inte i just det här fallet i alla fall.

snowflake sa...

Poetisk rättvisa. :-)

Vixxtoria sa...

Åh, jag kan inte för ett ögonblick tro att Pennac skulle ha något emot det.

Jag är för övrigt förvånad över folk som plågar sig igenom böcker som de inte tycker om. Varför liksom? (Och det är i allmänhet samma människor som gäspande ser sig igenom en urtråkig film, bara för att de påbörjat den. Ännu mer varför då liksom!)

Men jag gillar Pennac. Jag tycker hans kåserande kring sonens ovilja att läsa (för att inte tala om hans elever – det kommer i andra halvan av boken) är både underhållande och upplysande.

Petter sa...

Jag fortsätter ibland läsa böcker om jag har anledning att ana att de blir bättre.

Vixxtoria sa...

Men det är väl ändå en annan sak, än att läsa klart böckerna av princip?

Petter sa...

Jag kan ändå känna en viss förståelse för beteendet.
Man äter upp sin mat och man läser ut sina böcker.
Tänk på barnen i Fahrenheit 451. De hade varit glada över en Pennac.

Vixxtoria sa...

Tänk på alla tusentals bra böcker som du inte kommer hinna läsa under din livstid. Och tänk att du skulle kunnat läst några av dem om du inte förslösat din tid på böcker du inte tyckte var bra.