torsdag 17 december 2009

4D


o har startat en alfabetisk enkät och är nu framme vid bokstaven D. (Alla frågorna är ursprungligen på D, jag tog mej friheten att förkorta dem något.)

1. Deckare. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Jag läser inte mycket kriminallitteratur. Jag har en ynka halvrad deckare och thrillers i bokhyllan. Vad jag ändå ibland uppskattar är böcker där deckargåtan reduceras till sitt skelett. Sladek, Borges. Och C. K. Chesterton, som väl då får vara min favoritförf. i genren. Framförallt hans historier om Mr Pond.
En annan sak jag kan tycka roligt är när deckargenren blandas med andra genrer - som den lite fåniga subgenren om detektiver i rymden. En av de bästa av de här är David Langford "The Spear of the Sun" som är en novell skriven som om den genren hade utvecklats om G. K. Chesterton hade varit genrens grundare. Även om det här är Fader Brown-novellerna, som i denna värld var science fiction, som parafraseras och inte Herr Pond. Novellen är presenterad som ett nytt Fader Brown-mysterium. Michael Swanwick beskrev berättelsen som "nästan poänglöst briljant."


2. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den?

Denis Diderots Rameaus brorson. Det är en läspjäs så man slipper se den. Tyvärr finns den i någon sån där littteraturhistorisk antologi. Vilket gör att många läser den gamla översättningen istället för Jan Stolpes nyöversättning från början av 90-talet.


3. Vilken är din favorit-tvserie med en litterär förlaga?
Berlin Alexanderplatz


4. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

Inte nödvändigtvis vare sej december eller vinter men dikten "Begravning" av Ewa Lipska känns vädermässigt aktuell: "Första snön i år./Flåsande hund av porslin./Stenängel./Ett land under lakan./En kvinna som går ner för kyrkogårdsallén/sätter svarta segel./Inte en stjärna föll från himlen/för mina ögon/medger prästen./Men vi hoppas ändå./Om en stund/kommer kistan/ubåten/att sjunka/i jorden." (övers. Anders Bodegård. I Lipska-urvalet Zon.)

1 kommentar:

Lilla O sa...

Förkorta, det är bra! Som vanligt kul att läsa dina svar. Nya böcker att upptäcka.