måndag 28 december 2009

Decenniets tio bästa TV-serier


Med alla listor så här på slutet av decenniet med böcker och film och sånt så är det viktigt att man inte glömmer vår tids viktigaste kulturmedium: Televisionen.

Buffy - The Vampire Slayer
Joss Whedons serie gjorde sitt starkaste avtryck i de första tre säsonger som gick under 90-talet. Men också de senare innehåller tillräckligt mycket som är bra för att platsa på listan.

Den 11. time
Dansk talkshow.

Flights of the conchords
Vår tids The Monkees.

Freaks and Geeks
Denna serie fick bara en säsong och bara en bit av den var inne i 2000-talet. Men bland de episoderna som sändes år 2000 fanns några av de bästa som finalen. Carlos the Dwarf.

Heimat 3
Heimat 3 vart inte fullt lika bra som föregångaren Heimat 2. Den blev bättre när den lämnade personerna från den förra serien och fokuserade sej på de nya historierna. Hade en av de bästa nyårsskildringarna.

The Melancholy of Harahi Suzamiya
Tyvärr finns det utgåvor av den här serien med episoderna i kronologisk ordning. Vilket förstör hela idén med konceptet där de händelserna ändrar mening ju mer vi vet om seriens värld. Travesterar olika tecknade japanska filmer-klichéer. Men den fungerar också för den som inte sett så mycket anime då dessa klichéer ofta är rätt lika den västerländska populärkulturens.

The Mighty Boosh
Jag har bara sett första säsongen hittills. Men har första halvan av den andra hemma.

Paranoia Agent
Det bästa jag sett inom den tecknade japanska filmgenren. Av han som gjort Tokyo Godfathers och Paprika

ReGenesis
Kanadensisk serie om en grupp vetenskapsmän som undersöker olika vetenskapliga problem som virus och biologiska vapen. Det är egentligen bara första säsongen som är riktigt bra.

The Wire
Som gör något nytt med kriminalgenren.

Inga kommentarer: