måndag 7 december 2009

Nya versioner av Stålmannen och Läderlappen kommer att publiceras av DC Comics nästa år


DC Comics har meddelat att de ska börja ge ut en serie original graphic novels (seriealbum som inte tidigare publicerats i serietidningsform) med, till en början, Stålmannen och Läderlappen (eller Superman och Batman som de ibland kallas även i Sverige.

Dessa ska utspela sej i en egen värld som de kallar "Earth One".

En gång i tiden sas de serier som DC Comics gav ut utspela sej på olika världar. Det fiktiva huvuduniversumet kallades för Earth 1. Serierna med Kapten Marvel utspelade sej på Earth S. Vår värld, som hjältarna i serierna hälsade på då och då, kallades för Earth Prime.

1986 slog de ihop alla världar till en (efter att Earth Prime gått under i ett kärnvapenkrig - surt för oss).

För ett par år sen återinfördes det här systemet med en massa världar, det så kallade multiversum som nu utgjordes av 52 stycken. Nästa år ska Grant Morrison komma med en mini-serie Multiversity som utspelar sej på några av de här världarna.

Huvuduniversumet i DC Comics Multiversum kallades för New Earth. En Earth 2 och Earth 3 och en bunt till presenterades men man gjorde inte så mycket med dem. Vad Earth One var blev inte förklarat.

Förrän nu. Då det är namnet på den värld där dessa nya serier utan lika lång historia ska utspela sej. Med "ikoniska" varianter av hjältarna. Detta påminner om konceptet bakom All-Star Superman och All-Star Batman. Men där i de serierna Frank Miller/Jim Lee och Grant Morrisons/Frank Quitely fick göra en helt egen version, fristående också från varandra, verkar de nya serierna ha en grundplan. Där de tillsammans ska utgöra bas för en ny fiktiv gemensam värld för karaktärerna.

Serierna kommer att skrivas av J. Michael Straczynski (Stålmannen) och Geoff Johns (Läderlappen). Dessa två är i mitt tycke rätt tråkiga författare som mest, och i Johns fall enbart, skriver superhjälteserier. Också superhjälteserier blir tråkigare om de skrivs av såna författare. Men det är två av förlagets stora namn, även om Straczynski väl mer är känd pågrund av att han skrivit för TV (han skapade och skrev Babylon 5).

Läderlappen kommer dock att tecknas av Gary Frank. Det jag har sett av honom har jag gillat. Det är han som gjort teckn ingen överst på den nye Läderlappen.

Förutom All-Starserierna så påminner idén också om Marvels Ultimate-version av sina serier. Och de var ibland i början rätt roliga.

Mest intressant är kanske ändå att de kommer att släppa de i seriealbum direkt. Och vilka fler karaktärer som kommer att ingå i linjen.

Inga kommentarer: