måndag 14 december 2009

Andra verk av John Wyndham


Triffidernas uppror var inte John Wyndhams första roman, men den första han gav ut under namnet John Wyndham. Han föddes 1903 och dog 1969. När han slog igenom med Triffidernas uppror 1951 var han alltså 48 år.

The Kraken Wakes(1953), på svenska Vidundret vaknar, hör liksom Triffidernas uppror till de av Wyndhams böcker som Brian Aldiss beskrev som "cosy disasters". Den har stora likheter med den föregående romanen. Liksom den är den starkt inspirerad av H. G. Wells Världarnas krig. Men den främsta förebilden är på många sätt Triffidernas uppror. Det är tydligt att han försökte upprepa succén.
Det är en roman med lite mindre undertext än Triffiderna. Men om den inte riktigt har lika många möjliga läsningar som Triffidernas uppror så är den ändå en underhållande bok. Om Triffidernas uppror är en trashigare variant av Världarnas krig så är Vidundret vaknar något av en pulp-version av Triffidernas uppror.
Den kvinnliga hjälten i Vidundret vaknar påminner mycket om hon i den föregående boken, men tillåts också vara lite mer aktiv även om det är ur mannens perspektiv boken berättas.

"Consider her ways", en långnovell från 1956, tar upp könsroller på ett mer direkt sätt. En kvinna från 50-talets England vaknar upp i en framtid där männen försvunnit. Denna värld befolkad enbart av kvinnor är uppbyggd i kaster som ett myrsamhälle. Novellen beskriver visserligen detta samhälle som en dystopi, men i diskussioner mellan huvudpersonen och en företrädare för det nya samhället kritiseras könsrollerna och den romantiska kärleken i 1950-talets England. Temat med ett samhälle enbart befolkat av kvinnor har sen använts många gånger senare, som i James Tiptree jr.s "Houston, Houston, var är du?" som har vissa likheter med Wyndhams novell. Wyndhams novell var heller inte först med idén men var en av de första som gjorde något intressant med den.

Chrysalids (Den stora hemsökelsen) från 1955 är en annan bok som behandlar ett efteråt vanligt ämne. Framtiden som medeltid.
Efter en katastrof så har man i framtiden skapat ett samhälle där alla nya tekniker är förbjudna och alla avvikelser från den genetiska normen ses som hädelser. Berättaren blir vän med en flicka med sex tår på ena foten. Något som hon måst dölja. Boken är bäst i början när det här samhället och vänskapen mellan de två barnen beskrivs. Sen blir det telepati och sånt, vilket är lite synd.
Novellen "Wheel" var första fröet till romanen. Den är väldigt bra. (Jefferson's Airplanes låt "Crown of Creation" är påverkad av romanen.)

Triffidernas uppror är inte den enda av Wyndhams böcker som det gjorts TV och film av. Två Wyndham jag inte läst har jag stött på i andra versioner.

Filmversionen av The Midwich Cuckoos - The Village of the Damned har med sina blonda otäcka barn fått en plats i den amerikanska populärkulturen. Jag såg parodier på och hommager till filmen långt innan filmen själv. Bland annat en Saturday Night Live-sketch.

Romanen Chocky om en pojke vars låtsaskompis är ett rymdväsen blev TV-serie och gick även på svensk TV. Jag minns mest förtexterna.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för detta intressanta inlägg om John Wyndham. Jag har faktiskt beställt nyutgåvor av både The Kraken Wakes och "triffiderna"- i pocket visserligen men dock. Jag har blivit mycket inspirerad av det du skrivit om triffider (i boklig och i filmad version - och även musikalisk!) ja, och så blev det havsvidunder också...

Petter sa...

Jag hade först tänkt skriva lite mer ingående om Kraken Wakes, men mitt exemplar visade sej vara ouppsprättat när jag skulle bläddra i de.

Jag har läst den men uppenbarligen inte just det exet jag äger. Men jag får väl läsa om den.