onsdag 16 december 2009

Tematrio - vänskap


Lyrans tematrio denna vecka handlar om vänskap.

Joe Matt - Fair Weather
När berättelsen som skulle samlas i volymen Fair Weaher började gå i Joe Matts enmansserietidning Peepshow så mötte den på motstånd från hans läsare som ville läsa om den nutide Joe Matts liv. Inte om Joe Matt som pojke. Sockersöt kallades serien på brevsidorna.
Men om Fair Weather har en viss nostalgisk känsla så finns där också ett mörkare strå. Om hur bräcklig vänskap är i barndommen. Vissa karakärsdrag som Joe Matt-personan haft i de tidigare serierna har också Joe Matt Boy. Redo att svika sin vän vid första möjligheten att komma över en värdefull serietidning.

John Steinbeck - Riddarna Kring Dannys bord
Av Steinbeck har jag mest läst hans humoristiska böcker och inte de där hans allvarliga om möss och östrar. Den här (på engelska kallad Tortilla Flat) är, även om den ingår i en löst sammanhängande humoristisk serie, halvt på väg till det där lite allvarligare steinbecklandet.
Och en av de allvarligare delarna av boken handlar om vänskapen i det gäng som kallas "Dannys vänner" i kapitelbeskrivningarna. En grupp som flyttar in, en efter en i Dannys nyärvda hus.
Den starkaste delen av denna skildring av ett kamratgäng finns tyvärr i bokens slutmening. Som det kanske vore dumt att citera.

Oscar Wilde - The Happy Prince
En av Wildes sagor. Om en svala och en förgylld staty som blir vänner. Good shit.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Tortilla Flat... ytterligare en bok som jag vill läsa om. (Det var den andra boken jag läste på engelska (den första var Brave New World av Huxley). Tortilla Flat kan man både skratta och vara ledsen med/åt.

Petter Malmberg sa...

Det är en av mina favoritböcker. Men jag har bara läst den svenska översättningen.