måndag 21 december 2009

Jul Jul Jul


Lyran har jultema på sin tematrio. I ett anfall av generositet så här juletid så vill hon inte att man ska berätta om tre böcker, utan om tre någonting som har med julen att göra.

Vi börjar med ett citat, i en annars julfri bok:

"Wima knew before she started that there wasn't any use looking, but something made her run to the hall closet and look in the top shelf. There wasn't anything there but Christmas tree ornaments and they hadn't been touched in three years." ("Wima visste innan hon började att det inte var någon idé att leta, men någonting fick henne att springa till garderoben i hallen och titta på översta hyllan. Det fanns ingenting där utom julprydnader och dem hade ingen rört på tre år." övers Gunilla Dahlbohm & K G Johansson) - Theodore Sturgeon - Mer än människa (More than human).

Den bästa julsången är utan större tvekan The Sensational Alex Harvey Bands "There's no lights in the christmastree Mother":

"they are burning Big Louie tonight".

När jag var liten brukade det i strumpan på julaftons morgon alltid finnas ett sånt där julalbum. De hade väl sällan direkt jultema. Men det ges ibland ut jultemetidningar med diverse seriefigurer. En jag har att läsa över julen är Hellboy Christmas Special från 1997. Den innehåller en Hellboy-serie av Mike Mignola och serier där andra karaktärer i serien har huvudrollen gjorda av andra serieskapare. Och ett mittuppslag, en bild tecknad av Geoff Darrow.
Hellboy och Jultomten har ju också vissa likheter.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Vadå anfall? Jag är väl alltid generös? Huh? God Jul!

Petter sa...

Det vågar jag inte uttala mej om.
Men God Jul själv.