onsdag 3 juni 2009

Herr Padda


I det andra League of Extraordinary Gentlemen-albumet så söker huvudpersonerna upp doktor Moreau från H. G. Wells roman. Han är omgiven av en hop förmänskligade djur. Ett av dessa är en padda i en liten bil.
De många referenserna i Alan Moores och Kevin O'Neills serie kan bli lite tjatiga. Men denna cameo av Herr Padda fick mej att le brett.

Herr Padda är en av figurerna i Kenneth Grahames barnboksklassiker Det susar i säven. Herr Padda har en förkärlek för olika motorfordon. Denna hobby gör ständigt att han hamnar i svårigheter.
Paddan är skrytsam, burlesk och underbar.

I en ny preview av Grant Morrisons och Frank Quitelys Batman and Robin är det tydligt vad som kunnat anats av tidigare förhandsutdrag, att en av de nya bisarra skurkarna hos Morrison bygger på Herr Padda eller Mister Toad. Och att han även här har en viss förkärlek för motorfordon.
Batman och Robin kommer ut med första numret i dag i staterna.


Paddans energi och oförbätterlighet gör honom till den egentliga hjälten i Grahames berättelse.

I En Meccanopojke berättar. Anteckningar om ett borgerligt förnuft låter Jan Myrdal en av sina vänner jämföra honom med Herr Padda: "Chauffören försökte ingripa, men Jan Myrdal bara knuffade ner honom på sätet(...)Outgiven var det ja! skrek han hänsynslöst. Refuserad säger ni. Ha, ha! Jan Myrdal är jag, den blivande världsskriftställaren som bryter alla bojor", och så vidare fram till och med den mening som i Signe Hallströms översättning lyder: "Ha, ha tjöt han, rusig av egenkärlek, där har vi Paddan nu igen! Paddan, som kommer ner på fötterna som vanligt!"

Anledningen till att Dag, som hans vän heter, här tar avstamp i Det susar i säven är enligt Myrdal att han var "uppfostrad mycket brittiskt på göteborgsmanér med klassisk barnbokslitteratur".

4 kommentarer:

Per sa...

Hmm, Morrissons nya Batman-serie kommer nog bli skamligt underhållande. Tycker mycket om 60-talsestetiken han tydligen tänker använda sig av; och att han namedroppar Svankmajer som inspirationskälla till kommande skurkar känns lovande.

Petter sa...

Egentligen har han nog enbart sagt att figurerna är inspirerade av Prague animation. Vilket ju kan vara fler än Svankmajer.
Jag är försiktigt optimistisk när det gäller serien. De sju sidorna i den previewn har en Susar i säven a la Frank Miller-känsla över sej.

Per sa...

Ah, stämmer ja. Det var i samband med Doom Patrol han nämnde Svankmajer specifikt såg jag nu.

Ja, den verkar lyckas ta det bästa från Batmans kitschigaste ögonblick och göra det till något som fungerar idag och faktiskt känns rätt smart. Det är onekligen en bedrift.

Petter Malmberg sa...

Jag skrev "svankmajerska" efter Prag animation-citatet på ett inlägg. Som en sorts förtydligande.

Med previewn och de recensioner jag läst så ser serien ut att bli underhållande.
Jogs (han finns bland mina länkar) recension är den hittills intressantaste.