tisdag 16 juni 2009

Winsor McKay - Dag


Om du vaknade i morse genom att falla ur sängen efter att ha drömt drömmar där jättelika kycklingar går geom staden eller såna då du fiskar noshörning så är det för att det i dag är Winsor McKay-dagen.

Winsor McKay Day firas den 16e juni i Spring Lake, Michigan. McKay föddes där 1867. Staden anordnar workshops och föreläsningar. Men för oss som inte är i Amerikatt så firas dagen enklast genom att man läser Lille Nemo i Drömriket.

Det var en söndagssideserie som McKay gjorde mellan åren 1905 och 1914 (med en andra kortare omgång som startade 1926, men från den har jag intet läst). McKay gjorde även andra serier såsom Rare-bit Fiend och Little Sammy Sneeze - men det är för Lille Nemo han är mest känd.

Serien skildrar hur den lille pojken Nemo tar sej till Drömvärlden och där upplever allehanda äventyr. Varje sida slutar med en bild på Nemo nu vaken i eller oftare utanför sängen, som han ramlat ut ur.

Det är framförallt bilderna som gör serien. Handlingens allting kan hända atmosfär gör att McKay är fri att göra märkliga illustrationer utan att göra serien mindre lättillgänglig.

Alvglans började en gång i tiden att ge ut serien i Sverige men jag tror bara det kom en volym. Då det visuella är huvudsaken krävs dock inga avancerade engelskakunskaper för att läsa serien på originalspråk. Det har kommit ut flera varianter. Jag har en stor volym som samlar hela (första omgången av) serien.

4 kommentarer:

Oa sa...

Jag erinrar mig att jag har sett volym 2 någonstans och att den kanske var röd. Själv har jag i alla fall bara första volymen (som är grön) ...och tv-spelet ...och en vhs-film som jag nyligen köpte begagnad och inte hunnit se ännu.

Petter Malmberg sa...

Den gamla tecknade filmen (jag tror det finns ett par olika versioner) har rätt gott rykte.
TV-spel låter ju lite roligt. Fast om man ständigt vaknar så skulle det ju kunna vara lite irriterande.
Det är möjligt att det hann komma två volymer.

Oa sa...

Mer specifikt har jag den här filmen: http://www.imdb.com/title/tt0104740/
och det här spelet: http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Nemo:_The_Dream_Master

Petter Malmberg sa...

Det ser ut att vara en senare film än den jag menade.
Att Ray Bradbury varit involverad var intressant.