torsdag 11 juni 2009

Saker som män inte förstår av Elvira Vigna


Förlaget Tranan som ger ut utländsk smalare litteratur har också ett systerförlag, Trasten, som ger ut barnböcker. Elvira Vigna skulle kunna finnas på bägge förlagen. Hon började som barnboksförfattare innan hon sadlade om till att skriva kriminallitteratur. Man får anta att det är mindre våldi hennes barnböcker.

Saker som män inte förstår är en väldigt våldsam bok. Skriven i en blandning mellan Antunes och hårdkokt prosa handlar det om fotografen Nina som kommer tillbaka till sin hemstad Rio de Janeiro och om ett gammalt mord.

I en av Ilf & Petrovs romaner så har huvudpersonen för vana att ibland se ut över världen och suckande förklara: Ja. inte är det Rio de Janeiro. Vignas skildring av staden gör att han kanske inte på samma sätt hade längtat dit.

Ett par historier blandas berättade ur Ninas perspektiv på ett sätt som sklle låta krångligt om man gick närmare in på det men som känns enkelt och okrystat medan man läser. Den lätta förskjutning som ändå finns i perspektivet ger en viss tyngd åt berättelsen.

De texter jag sett om boken framhåller alla att det inte är kriminallitteratur. Vilket det verkar vara. Men en kriminallitteratur som utvecklat sej och tagit till sej tricks från den modärna traditionen. Och boken är mest smal sett ur ett svenskt perspektiv. Vigna är en rätt populär författare i Brasilien. Det här är inte en svår bok. Men bra.

Inga kommentarer: