måndag 8 juni 2009

Tematrio med danska poeter


Inte helt oväntat så har Lyran i dag Danskt tema. På Grundlagsdagen hade jag en lista med 10 danska romaner. Men när jag tänker på dansk litteratur tänker jag inte i första hand på romaner. Utan på poesi. Så tre böcker med dikter:

Inger Christensen - alfapet
Diktsamling från 1981 översatt av Swen Christer Swahn. "juninatten finns, juninatten finns,/himlen så småningom som lyft till himmelska/höjder och samtidigt nedsänkt så ömt som när/drömmar kan ses innan de dröms; ett rum liksom/avsvimmat, mättat med vithet, en tidlös"

Michael Strunge - Samlede Strunge Digte 1978-85
Alla Strunges dikter i en tjock, svart (vad annars?) volym. En del Strunge finns översatt till svenska. Som de i volymen Kristallskeppet. Men för lite. "Lydet av dit smil/og synet af din latter lysende/stumt og klart i min erindring som chok." (ur "SAVNER" i Popsange)

Pia Tafdrup - Dagen ditt ljus
En urvalsvolym med svenska tolkningar av dikter från 81-94. Andliga och oanständiga i bland på gränsen till det alltför högtravande men alltid vackra är hennes dikter både i original och översättning (övers. och urvalet i boken är gjort av Marie Silkeberg och Magnus William-Olsson). "och för att det aldrig ska upphöra/skriver jag det här://dina läppar/sökande minna/för att uppfatta himlen//inget annat" (ur dikten "För att det aldrig ska upphöra" ur samlingen Hvid feber)

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Strunge... tycker jag också så mycket om....

Vixxtoria sa...

Vad spännande med poesi. Inger Chistiensen låter väldigt fin!

Anonym sa...

Strunge är strunge är strunge
Imorgon fyllr du ju år för fan
Storebror

Petter sa...

Strunge är Strunge.
Inger Christensen är väldigt fin, hennes Sommerfugledalen är också bra.