måndag 29 juni 2009

Tematrio om Resor


Lyran har idag tematrio om resor.

Sidenvägen Text Jan Myrdal Bild Gun Kessle
Gun Kessle och Jan Myrdal åker i Marco Polos och Sven Hedins fotspår. "En resa från Höga Pamir och Ili genom Sinkiang och Kansu" är undertiteln. Historia och politik diskuteras. De läser böcker och pratar med människor på vägen. Mindre känd än till exempel Rapport från kinesisk by och kan väl lite ses som en pendang till den och dess uppföljare. Men minst lika intressant.
"Även om det bara är Gun och jag som går i den torra flodbädden och molnen brinner över öknen i solnedgången så är vi alltid tre. Läsaren är alltid den tredje. Det är medvetandet om detta som ger åt reseboken dess form."

Färden till västern
En betydligt äldre bok om en färd genom Kina. Som nämns i förordet till Sidenvägen. Den senast på svenska utgivna versionen är en från 1592. Den handlar om pilgrimen Tripitaka som ska vandra till Indien för att där hämta heliga skrifter. Tripitaka är själv helig. Under tio liv har han inte spillt en enda droppe säd. Detta gör att demoner vill äta upp honom och/eller ha sex med honom. Därför tar han till hjälp flera slagskämpar. Bland annat Kung Markatta.

Romanens början skildrar hur Kung Markattas aptit på persikor får honom att komma i konflikt med gudarna. Denna del av verket är den mest populära. En tecknad kinesisk filmversion som gick på svensk TV var min favoritfilm när jag var liten. Men alla fem volymerna bjuder på slagsmål (på vers) och ondskefulla demoner.

Alvaret av Rasmus Gran
Resa förknipper vi ofta med semester. Alvaret ingår i serien Lantis. Där svenska serietecknare gjorde en kort originalserie i litet format. Den handlar om när författaren är på semester på Öland med fru och barn och är ute på Alvaret. Barnen är trötta och frun tycker inte författaren är entusiastisk nog. Han sätter sej för sej själv och drömmer sej bort. En kort serie om frihet och ansvar. Teckningarna fångar en slags ödslig känsla som går väl med stämningen.

Inga kommentarer: