tisdag 9 juni 2009

SPINDELJASON


Som tidigare har rapporterats så ska Marvel ge ut en antologitidning i tre nummer där alternativseriescenens tecknare gör marvelkaraktärer. Nu kan man på Fantagraphics sida se ett utdrag ur Spindelmannen av Jason. Att en Marveltidning presenteras på detta sätt på Fantagraphics sida är lite udda. Men den norske serietecknaren Jason är starkt förknippad med förlaget.

Jason har gjort flera serier med populära karaktärer tidigare. Bland annat gjorde han en Darth Vader-serie i ett nummer av en Star Wars-tidning som på ett sätt liknande den kommande Strange Tales MAX lät indieserietecknare teckna Stjärnornas Krig-karaktärer. Jason har en tydlig stil. I volymen Pocket full of Rain, som samlar tidiga Jason-serier, kan man se hur han utvecklar den. Denna tydliga Jason-stäpel gör att hans Darth Vader ser ut som en Jason Vader och hans Spindelmannen är som synes också tydligt gjord av Jason.

Detta kan göra att det blir lite mini-mates eller legofigurer av de av hans serier där han använder igenkännbara figurer. Fast å andra sidan tyckte jag riktigt bra om Darth Vader-serien.

I en intervju i samband med att Pocket full of Rain skulle komma ut sa Jason apropå på detta: "I thought it was funny to put pop culture icons - like Darth Vader - into an everyday situation like waiting for the bus. But it's something I moved away from."

Också i Jasons vanliga serier använder han sej ofta av ikoner. Som Frankensreins brud i Du går fel väg. Effekten kan, som i samtalet mellan två Igor-liknande karaktärer, bli rätt effektiv. Hans Darth Vader hade till exempel något trött över sej. Kronan vilar tungt på rymdfurstens huvud.

I utdraget ur den kommande Spindeljason uppför sej figurerna ungefär som i en vanlig Marvel-serie. Förutom då att Spindelmannens vanliga vitsigheter är utbytt mot trött kallprat. Det ser lite ut som något man sett förut. Det igenkännbara är Jasons styrka men hotar också att bli en av hans största brister.

2 kommentarer:

Ferdinand sa...

Oj! Nu ska man kanske inte göra en bedömning av att sett endast en sida. Men det var något liknande det här jag hoppades på att Strange Tales Max inte skulle vara.

Petter sa...

Det ser lite ut att vara gjort med vänsterhanden.
Nu säjer det kanske inte så mycket om de övriga artisternas serier.
Även om man nog kan anta att Tony Millionaires Iron Man nog blir mer en Millionaire-serie än en Iron Man-serie.
Fast förhoppningsvis på ett lite mindre trött vis än den här Jason-sidan.