tisdag 2 juni 2009

Warren Ellis om Jack Kirbys och Philip K. Dicks huvuden


"They want me to entertain you bastards" började Warren Ellis första Come in alone-krönika. Det var en kolumn om serier. Ellis hade börjat som seriekritiker och sedan blivit serietidningsförfattare själv. Dessa krönikor, som den här intervjun med Grant Morrison runt tiden när Marvel Boy kom ut, var alltid intressanta. De 52 krönikorna gavs ut i boken Come in alone.

Ellis har sedan dess haft många olika platser på nätet. Men inget av de har handlat specifikt om serier.
Det har funnits andra författare som skrivit om serier på nätet såsom
Matt Fractions och Joe Caseys kolumn Basement Tapes. Som vär väldigt intressant. Men också den är historia.

Nu har i alla fall Ellis åter en kolumn om serier. Kallad Do anything.

I första Do anything pratar han om att han har Jack Kirbys huvud som egentligen är en androidversion av Philip K. Dicks huvud fylld med Kirbys minnen som hade kunnat vara Winsor McCays. Det är en metafor för tradition kontra förnyelse. Typ.

Ellis manér i de här krönikorna och annat av hans internetpersona må må bäst av att läsas i små doser. Å andra sidan serveras det också i små doser. Och, även om den här krönikan är något av ett intro och inte direkt ger en så mycket att gå på när det gäller hur kolumnen kommer att vara, så är Ellis kunnig när det gäller seriemediet. Allt tyder på att han än en gång har kommit för att underhålla oss.

Inga kommentarer: