måndag 6 december 2010

5 bra finska filmer


I dag är det Finlands motsvarighet till nationaldag. Vilket vi som brukligt är firar med en filmlista. Det är en rätt kaurismäkidominerad lista och förutom deras filmer så kan jag egentligen inte så mycket om finsk film. Förutom att Jörn Donner slutade göra film i Finland efter att de censurerade hans Kvinnobilder - en film där Donner själv spelar porrfilmmakare.

En dag i Österbotten
Mörk komedi där fyra bröder åker hem till deras fars begravning. Året efter denna gjorde regissören filmen Vinterkriget som blev en stor succé (men som jag inte sett). Flera finska filmer handlar om krig.

Hamlet goes business
Bygger på en gammal engelsk pjäs som Aki Kaurismäki förbättrar.

Moln på drift
Aki Kaurismäki när han är som mest Aki Kaurismäki. Slutet skulle nog hamna på en tio-i-topp över de bästa filmsluten.

Sju bröder
Det här är då en TV-serie och inte en långfilm. Detaljer. Bygger på Aleksis Kivis klassiska roman. När jag förra året på den här dagen hade en liknande lista
fast med böcker så skrev jag att TV-serien inte har hållit lika bra som boken. Och det är väl sant. Men första gången jag såg första avsnittet så var det en stor upplevelse. Från 1989. Gjord av teateregissören Jouko Turkka som var något av en kändis på den tiden.

Valehtelija
Verkar inte ha någon svensk titel. Heter The Liar på engelska så Lögnaren borde det väl bli.
Mika Kaurismäkis debut. Broderna Aki har varit med och skrivit manus och spelar huvudrollen. Han spelar en man som försöker låna pengar av sina vänner. En rolig film som visar brödernas släktskap med den franska nya vågen. Har en snygg anspelning på barnvagnsscenen i Pansarkryssaren Potemkin. Den scenen här lär ha kommit till av en slump, en barnvagn kom oplanerat rullande in i bild - men det krävs en bra filmskapare för att veta att ta vara på sånt.
Den är under en timme lång så DVD-utgåvan innehåller också en science fiction-film av Mika Kaurismäki. Som visserligen inte är särskilt bra, men ändå.

Inga kommentarer: