lördag 4 december 2010

Berättargrepp i Planetary


I "Dead Gunfighters" det tredje kapitlet i Warren Ellis' och John Cassadays Planetary så möter vi en död polis som hemsöker Hong Kongs gator. Mördad av sin partner delar han ut rättvisa med hjälp av sina revolvrar med vilka han skjuter brinnande kulor i huvudet på skurkar.

Numret är påverkar av Hong Kong-filmer som John Woos The Killer och det är cinematiskt och actionladdat.

Gruppen Planetary bevittnar historien snarare än att delta. I det följande numret av serien frågar huvudprotagonisten "Do we ever get to see anything when it happens, instead of mopping up after it or digging it up?" När en mystisk artefakt spottar ut en man framför dem så anser Snow att han har fått sin önskan uppfylld. Men egentligen är det kapitlet i ännu högre grad än "Dead Gunfighters" fritt från vad vi traditionellt väntar att läsa i en äventyrshistoria.

Planetary har en ovanlig struktur för en superhjälteserie. I flera nummer får de som i det första höra på en annan karaktärs historia. Våra hjältar står ofta bredvid det som händer - bevittnar det. Det enda kapitel där Planetary i de första tolv numrena uppför sej mer som hjältar brukar göra i en äventyrsserie är en återblick.

Kapitlena eller numrena är fristående historier sammankopplade av att Planetary undersöker händelser eller föremål. I första numret värvas Elijah Snow och sakta får vi nya ledtrådar om vad gruppen är. Snowflake-bilden återkommer också som ett förenande tema (som i det här numret).

De olika sätten som Planetary blir vittne eller åhörare till dessa berättelser från det tjugonde århundradets hemliga historia varieras skickligt. I det här kapitlet möter de och pratar med spökpolisen strax efter att han utfört ett av sina dåd.
I ett annat nummer får vi berättelsen bakom tre föremål utan att vi har någon faktisk åhörare. I ytterligare ett annat avsnitt får vi utdrag ur ett äventyrshäfte.

Det här narrativa greppet (som förändras, men inte överges, efter första halvan av verket) fungerar bättre än man kanske skulle kunna tro och är en av de saker som gör att serien står ut från andra amerikanska mainstreamserier.

Inga kommentarer: