fredag 10 december 2010

Planet Fiction


När jag för något år sen såg Quatermass Xperiment så stannade jag filmen i en scen i början med ett krasckat rymdskepp och gick till bokhyllan och tog fram Planetary. The Fourth Man och bläddrade fram till "Planet Fiction" och dess inledande sida med ett annat slags kraschat skepp.

Jag hade nog läst någonstans att serien var inspirerad av en av Quatermass-filmerna. Men det är ändå en annan sak att se och upptäcka det själv.

Quatermass Xperiment är en brittisk TV-film från 1955. Quatermass-filmerna, som var väldigt populära i Storbrittanien brukar Warren Ellis nämna bland verk som inspirerat honom.

Annars är numret mer inspirerat av nyare science fiction än det föregående (som det genom sf-temat ändå hör ihop med, flera av Planetarys nummer länkas på detta sätt tematiskt - det med asiatiska monster följs av ett nummer inspirerat av asiatisk actionfilm, Kapten Marvel-numret föls av Doc Savage-hyllningen). Omslaget påminner till exempel om en affisch till filmen Matrix och en av karaktärernas tidsstoppande förmåga är influerad av den time-bullet-effekt från den filmen som vi alla numera är så trötta på. Men den är rätt snygg här.

Det skepp som ser ut lite som skeppet i Quatermass Xperiment kommer inte från yttre rymden utan snarare från den innre. I serien skapas en fiktiv värld och de sänder in tre män för att landa på den och ta med sej ett prov därifrån. Fyra män återvänder.
"Do you have cinema, where you come from? Moving pictures? We're in a strange relationship with our fiction, you see. Sometimes we fear it's taking over us, sometimes we beg to be taken over by it...sometimes we want to see what's inside."

Inga kommentarer: