måndag 13 december 2010

H. P. Lovecraft och Authority


Planetary: The Fourth Man avslutas med det tolfte numret på ett tillfredställande sätt. Det tredje albumet Leaving the 20th Century ska vi börja med i morgon.

Som en paus mellan de två hälfterna av serien så hade jag tänkt ta upp Planetary / Authority : Ruling the earth. Liksom övriga Planetary skriven av Warren Ellis men tecknad av Phil Jimenez så är den 50-sidiga serien ett av tre häften (alla samlade i Planetary: Crossing worlds) där Planetary möter andra seriefigurer. Men det här är den enda jag har. Och den mest intressanta av de tre.

The Authority är en serie som Ellis startade samtidigt som Planetary. Ett yang till dess yin. En superhjälteserie med explosioner och karaktärer som säjer saker som "we're here to hit you". Mycket underhållande på sitt sätt.

I en återblick i det här häftet möter Elijah Snow (en ej namngiven) H. P. Lovecraft. Och vi får se både Lagens väktare och Authority förvandlade till lovecraftianska monster. Vilket Phil Jimenez gör hyfsat även om serien i stort är svagare tecknad än både John Cassadays Planetary och Bryan Hitchs The Authority. Teckningar inspirerade av Ctulhu och andra populära Lovecraft-skapelser är egentligen snarare påverkade av andra som tecknat Lovecraft-figurer än Lovecrafts noveller. Där varelserna till slut brukar säjas vara obeskrivbara - i en nyligen utgiven tecknad serie skriven av Alan Moore och tecknad av Jacen Burrows (den senare har tillsammans med Ellis gjort Simon Spector, en rätt så lysande pulpinspirerad serie) så har de försökt lösa detta genom att ge en suddig bild av monstret, sett ur hjältinnans närsynta ögon.

Lovecraft-analogen i numret har hittat en ask utomjordiska ägg. Som han tror är neger-ägg och därför vill förstöra innan det kläcks fram små negerungar.
Ellis är inte alltid så subtil med sin politiska undertext. Men att Ellis väljer att betona den mindre trevliga rasistiska delen av Lovecraft här är intressant med tanke på hur Lovecraft påverkat The Authority.

Ellis skrev tolv nummer av The Authority. Uppdelade i tre delar. Där gruppen möter tre motståndare. Ellis har sagt att skämtet med The Authority är att de slåss mot Fu Man Chu, kejsar Ming och Ctulhu. Alla då Ellis' versioner (Ctulhu-kopian kallas konsekvent för Gud). Ming från Blixt Gordon är mer eller mindre en variant av den Gula Faran-arketyp som Fu Man Chu var kulmen på. Ellis kopplar samman dessa två symboler för Den Andre (asiaten) med Lovecrafts Ctulhu.

Inga kommentarer: